beschilderd plateel

Start
Omhoog
Plateelbakkerij Zuid-Holland
Société Céramique
Porceleinfabriek De Kroon

Henri Breetvelt Dolf Breetvelt

Henri Breetvelt ontwierp zijn decors ten dele eerst op papier. Vervolgens tekende en schilderde hij de ontwerpen op het biscuit (het gebakken plateel). Daarna werd het voorwerp van een transparant glazuur voorzien (mat of glanzend) en nogmaals gebakken.

In zijn eerste periode bij Plateelbakkerij Zuid-Holland (1900-1902) decoreerde Breetvelt in de traditie van polychroom en Delfts blauw, en kopieerde hij fragmenten van schilderijen van oude meesters.
 

 

Bij Société Céramique (1902-1906) beschilderde hij plateel (wandborden, vloervazen en andere vazen) opnieuw met Delftse motieven, landschappen, fragmenten van bestaande schilderijen en aan Japanse prenten (van Kono Barei) ontleende vogelmotieven. De uitbundige bloemenpracht op groot formaat siervazen past in de art nouveau-stijl van dat moment. De Maastrichtse fabriek toonde met deze showmodellen wat er in vernieuwende decors mogelijk was.

 

Bij De Kroon (1906-1909) ging Breetvelt nog verder op het pad der stilering, waarbij bloemen en vlinders tot geometrische vormen worden teruggebracht. De heldere kleuren contrasteren met de achtergrond die veelal in groen en zwart gehouden is.

 

Henri Breetvelt: Pioenrozen in een siervaas van De Kroon, aquarel

In de tweede Goudse periode (1916-1923) schilderde Breetvelt motieven die ten dele aan de natuur waren ontleend (gestileerde bloemen, bladeren en vlinders) en ten dele, vaak ook als achtergrondvulling, abstracte motieven. Uiteindelijk kreeg de abstractie de overhand. Het beschilderd plateel uit deze periode is meestal mat geglazuurd.
 

 

Na Breetvelts dood in 1923 bleef Plateelbakkerij Zuid-Holland ontwerpen van Breetvelt als decoratie toepassen onder de naam ‘décor Breetvelt’.

 

Vorige